Taggarkiv: klimatklivet

Nytt om bidrag för elbilsladdning

Nu har regeringen tillstyrkt nya medel för bidrag till installation av elbilsladdning. Här följer en sammanfattning av vad som gäller, sommaren 2019.
Klimatklivet har tidigare omfattat både grupperna ”publik laddstation” och ”icke publik laddstation”, men nu får vi tänka oss för hur vi använder begreppet. Klimatklivet omfattar nu enbart publik laddstation, dvs. laddstation som är tillgänglig för allmänheten. Bidraget är fortfarande 50% och man ansöker via Naturvårdsverkets webbplats.

Ansökningsomgång öppen mellan 15/8-28/8.

 

Bidrag för ”icke publik laddstation inom Organisationer”

Långt namn, men det finns faktiskt inget annat begrepp för detta (ännu).

Med organisation omfattas bostadsrättsförening, samfällighet, kontor, fastighet, hotell etc. Det avgörande är att laddstationen inte är tillgänglig för allmänheten.

Du kan läsa mer på Naturvårdsverkets webplats.

Ansökan görs via Naturvårdsverkets webbplats. Webbplatsen är i skrivande stund inte färdig och inget exakt datum finns för när man öppnar. Vår skarpa förhoppning är tidigt i augusti.
Bidraget i sammanfattning:

  • NYTT: Inga ansökningsperioder, löpande ansökan på webbplatsen.
  • NYTT: Möjlighet att ”installera först – ansök efteråt” (senast sex månader efter utförd installation).
  • Möjlighet att ”sök först – installera sedan”.
  • NYTT: Beviljat bidrag betalas ut, oavsett alternativ ovan, först efter genomförd installation, som slutredovisats.
  • Slutredovisning senast tre månader efter utförd installation.
  • NYTT: Bidrag med 50% dock max 15.000 koronor per laddpunkt.
Hela nya förordningen kan du läsa här: https://svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2019-06/SFS2019-525.pdf
De största förändringarna är att man inte binds till någon ansökningsperiod och att det nu går att ”installera först – ansök efteråt”. Vid vår kontakt med Naturvårdsverket är det idag oklart vilken handläggningstid som kommer att gälla, från ansökan till besked om beviljat bidrag. Därför kan det vara välkommet för många att man efter den 15 juli kan omgående utföra sin installation för att få den på plats och därefter ansöka/slutredovisa för att få bidrag och få det utbetalt.

Vad är chansen att få beviljat bidrag?

Vi anser att möjligheten till beviljat bidrag är mycket god, såvida man håller sig inom bidragsreglernas ramar. Därför kan man absolut ”installera först – söka senare”.

Kommer pengarna att räcka?

Naturligtvis inget som NEWEL kan garantera, men den nya budgeten är väl tilltagen. Som vanligt råder vi till att vara ute i tid och inte vänta för länge.

Kontakta oss för kostnadsförslag || och hjälp med bidragsansökan.

Ladda hemma stödet

Ladda hemma stödet gäller för privatinstallationer. Har funnits tidigare och är i stort sett oförändrat. Här gäller ”installera först – ansök efteråt”. Utför din installation på plats och redovisa kostnader styrkt med fakturaunderlag. Utbetalning brukar ske någon enstaka vecka efter ansökan.

Ansökan görs på Naturvårdsverkets webbplats. Ansökan är inte öppen ännu, då man just nu färdigställer nya webbplatsen för ansökningar.
Kontakta NEWEL för paketlösningar för hemmainstallation.

 

Ansökan till Klimatklivet öppnar igen (2019)

Klimatklivet är tillbaka

Den 18 juni 2019 beslutade Riksdagen att fortsätta stödja klimatsmarta investeringar genom investeringsstödet Klimatklivet. Det totala anslaget för Kimatklivet under 2019 blir 1,5 miljarder kronor.

Naturvårdsverket planerar två ansökningsomgångar för ansökan, den första i augusti och en troligtvis i oktober. Slutliga datum meddelas senare. Delar av stödet kommer att förändras jämfört med tidigare och återspeglas i nya förordningar samt i vägledning från Naturvårdsverket och länsstyrelserna.

Naturvårdsverket rekommenderar: ”Potentiella sökande kan gärna förbereda för nya ansökningar redan nu utifrån de regler som hittills gällt. Flera av de underlag och beräkningsverktyg som använts tidigare kommer i huvudsak att vara tillämpliga även om Klimatklivet förändras.”

Investeringsstödet Klimatklivet gäller koldioxid reducerande åtgärder, bland annat elbilsladdning, som NEWEL är experter på. Sedan 2016 har vi projekterat och installerat över 2000 laddpunkter hos bostadsrättsföreningar, kontor, hotell, företag och privatpersoner.

NEWEL har också hjälpt många bostadsrättsföreningar och företag att skriva deras Klimatklivet ansökan, som har blivit beviljade. Hör av er till oss, så hjälper vi till med er också. Vi kan även besöka er för att kartlägga om det finns behov av ytterligare åtgärder som kan omfattas av investeringsstödet. Vi sköter gärna projektering och installation också för er, som har ordnat bidrag från Klimatklivet på egen hand. Kontakta oss för en konsultation.

Ni kan direktboka hjälp med Klimatklivet ansökan via vårt   webbformulär.

Har ni frågor inför beslutet? Skicka gärna ett mail till info@newel.se.

 

Fakta
Logotyp Naturvårdsverket

Klimatklivet är ett investeringsstöd för åtgärder som har en hög klimatnytta. Åtgärder som kan få stöd handlar om allt från transporter, biogas och fjärrvärme till lustgasdestruktion, infrastruktur och kommunikationsinsatser. De som kan söka stödet är exempelvis företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.

Läs mer om Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbplats.

 

Krönika om ‘Fixa föreningens laddplatser’ (2018-08-30)

NEWEL – vårt första seminarium

Den 30 augusti anordnade vi eventet ‘Fixa föreningens laddplatser’. Idén med att ordna ett eget seminarium om laddinfrastruktur hos föreningar bildades före sommaren och nu blev det dags att förverkliga den.

Vår ambition med seminariet var att berätta om elbilsladdning utifrån våra praktiska erfarenheter. Till vår glädje anmälde sig ett fyrtiotal intresserade gäster.

Ny teknik i historiska lokaler

Som ett roligt inslag valde vi att sätta upp eventet i en miljö som anknyter till det förflutna. Gamla Stadsportsvalvet i Gamla Stan utgjorde som kontrast, en rustik bakgrund till den moderna teknik som presenterades under kvällen. Vitputsade grova tegelväggar, möbler och bruksföremål ’från förr’, tillsammans med laddboxar och laddstolpar med modern design – en överraskande blandning.

Presentationer och demo med leverantörer

Gästerna fick möjlighet att träffa representanter och se laddboxar från två av våra leverantörer. Felicia Nygård och Erik Menckel (Charge Amps) demonstrerade HALO Wallbox; Nicklas von Schrenk och Viktor Ekberg (Rexel) visade produkten EVbox.

Kvällens öppningstal höll Gösta Rydell (styrelsemedlem Nava Group).

Vår gästtalare, Sten Bergman (StonePower) berättade om nuläget samt trenderna kring elbilar och elbilsladdning. I sin presentation visade han också fakta över den explosionsartade användningen och det ökade behovet av laddningspunkter.

Tomas Hagman (NEWEL) berättade om våra erfarenheter kring etablering av laddinfrastruktur hos föreningar och andra offentliga byggnader, visade exempel på versatila installationer både i inomhus och utomhusmiljöer. Han berättade utförligt om processen från ansökan till Klimatklivet, projektering, möjligheter och planering samt själva installationen. Det bjöds på många tips och råd, specifikt för dem, som ska ta ansvar för projektet hos föreningen.

Kvällen avslutades med god mat och mingel, då gästerna fick träffa fler medarbetare från NEWEL: projektör, installationschef, installatör samt föra fördjupad dialog med kvällens presentatörer och leverantörer.

Det blev en lyckad sammankomst som vi definitivt gör om snart!


Bilder från eventet:

 

 Klicka på ikonen i bildens nedre högra hörn för att förstora den.

1 Illustration: Krönika om Seminarium ”Fixa föreningens laddplatser”
2 Pär Simon Margulies (NEWEL) välkomnar gästerna
3 Gästerna väntar på att presentationen ska börja
4 Viktor Ekberg & Nicklas Von Schrenk (Rexel); Michal Kazmierczak & Mikael Pantsari (NEWEL)
5 Sten Bergman (StonePower)
6 Tomas Hagman (VD, NEWEL)
7 Gästerna lyssnar på presentation
8 Erik Menckel (Charge AMps) och en gäst
9 Felicia Nygård (Charge Amps) och en gäst
10 Gösta Rydell (Nava Group) och Håkan Taxén (NEWEL)
11 Samtal vid Rexels bord (Nicklas Von Schrenk och gäster)
12 Felicia Nygård (Charge Amps) och en gäst
13 Håkan Taxén (NEWEL)
14 Gammal rustning, dekoration Gamla Stadsportsvalvet
15 Deltagarna avnjuter mat tillsammans
16 Diskussioner efter kvällens presentationer
17 Tomas Hagman (VD) och Kazmierczak (installatör) från NEWEL

Fixa föreningens laddplatser nu

Notera: Du visar nu ett event som har redan ägt rum.

NEWEL bjuder in till en informationskväll för bostadsrättsföreningar och samfälligheter med elbilsladdning som tema. Tomas Hagman (VD, NEWEL) och kollegor delar med sig kunskap och erfarenheter.

Går du eller dina grannar i elbilstankar? Funderar du på var elbilarna ska laddas? Om du bor i bostadsrätt, har hand om en parkering eller vill veta mer om hur det går till att fixa laddplatser, kom på våra seminarier.

Allt fler bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är intresserade av att fixa laddplatser för de boende. För att möta det ökande intresset bjuder vi in till kvällsseminarium. På seminariet presenteras enkel information om hur du går tillväga, vad det kostar och vad du ska tänka på när du ska fixa laddplatser till din parkering.

 

Eventet äger rum:

När: torsdagen den 30 augusti 17:30 – 20:30
Var: Gamla Stadsportsvalvet, Österlånggatan 37/Pelikansgränd (Gamla Stan)

 

Program:

17:30 – 18:00   Välkommen
Leverantörer av laddutrustning är på plats för att svara på frågor och visa upp olika produkter och lösningar. Kaffe och macka serveras.

18:00 – 20:00   Presentationer

  • Introduktion:
    Elbilsanvändningen exploderar och laddbehovet ökar.
    Vi berättar om läget idag och trenden framåt.
    Sten Bergman (StonePower AB)
  • Vad behöver du veta för att fixa laddplatser?
    Vilka tekniska alternativ finns?
    Hur hanterar man elförbrukning och debitering?
    Tips och råd om vad ska man tänka på inför etablering av laddinfrastruktur
    Tomas Hagman (NEWEL AB)
  • Sök investeringsstöd: ansökan till Klimatklivet.
    Genom Klimatklivet kan man erhålla bidrag för 50% av sin totala investering.
    NEWEL berättar hur du går till väga.
    Tomas Hagman (NEWEL AB)

19:00 – 20:00
Frågestund. Kvällens presentatörer och leverantörer finns kvar och svarar på frågor. Dryck och tilltugg serveras.

 

Seminariet är kostnadsfritt, men kräver föranmälan enligt nedan.


Anmälan

Vänligen fyll i formuläret nedan för varje gäst som kommer:

65 nya projekt i länet får pengar för klimatinvesteringar

Miljonregnet fortsätter för åtgärder med stor klimatnytta i Stockholms län. I den senaste fördelningsomgången av Klimatklivet får 65 projekt från Stockholms län dela på närmare 44 miljoner kronor.

Småbjörkens Samfällighetsförening i Spånga

Det var en enig medlemsstämma i Småbjörkens Samfällighetsförening utanför Stockholm som valde att gå ‘all in’ med installation av laddboxar till elbilar. Under april 2017 installerades HALO Wallbox™ på samtliga parkeringsplatser med stödfinansiering via Naturvårdsverket i den statliga satsningen Klimatklivet.

Installationen hos Småbjörken blir därmed den till dags datum största enskilda insatsen för en samfällighet eller bostadsrättsförening avseende laddinfrastruktur i Sverige.

 På årsstämman i mars 2016 fick styrelsen för Samfällighetsföreningen Småbjörken i Spånga i uppdrag att se över de gamla motorvärmar uttagen. Tiduren fungerade inte längre och våra medlemmar önskade modernare, uppkopplade uttag. Vår utredning påvisade att tack vare Klimatklivet skulle en nyinstallation av laddboxar med typ-2 och motorvärmaruttag vara billigare än att bara byta ut de befintliga. Vi pratade med ett flertal leverantörer och det visade sig att NEWEL var mycket långt framme när det gäller installation av laddboxar. Därför föreslog styrelsen att installationen skulle ske med NEWEL som leverantör. En enhällig årsstämma beslutade att genomföra projektet som inleddes i april 2017 och avslutades i oktober med överlämning av anläggningen.” – berättar Mats Guldbrand, ansvarig för installationen och ledamot i styrelsen för Småbjörkens Samfällighetsförening.

”Vi är fullt medvetna om att investeringsstödet inte varar för evigt, och vi vill ge våra medlemmar så goda förutsättningar som möjligt för att kunna köpa laddbara fordon. Ett direkt resultat av vår satsning är att fler medlemmar nu överväger att skaffa elbil. En större installation av två eller tresiffrigt antal laddpunkter kräver uppkopplad laddteknik, allokering av laddström över tiden och lastbalansering för att bereda laddning åt många. Lastbalanseringsfunktionen gav oss möjlighet att på ett hållbart sätt optimera/jobba med den befintliga kapacitet som finns i våra fastigheter. En fullvärdig laddbox och därtill en lösning för motorvärmare, allt i samma box, gör att vi kan bygga hållbart för framtiden.

Vi lyckades genomföra projektet under budget, inte minst tack vare att NEWEL accepterade att vi gjorde en del eget arbete. Vi är mycket nöjda med NEWEL-s insats och kan varmt rekommendera dem.” – avslutar Mats Guldbrand.

Newel projekterade, installerade och servar Småbjörkens laddstationer, i samarbete med Charge Amps, tillverkare av HALO Wallbox™.

Relaterad information

 

 Läs Småbjörkens loggbok från att ha ansökt om Klimatklivet till färdigställd installation

 Naturvårdsverket pressmeddelande: Klimatklivet laddar för fler eltransporter

 HALO Wallbox™ och relaterade produkter hos Charge Amp.