Illustration till nyhetspost om Grön Teknik

Installera Grön Teknik med skattereduktion

Nu införs igen ett bidrag för att installera miljövänliga energilösningar. Från och med årsskiftet öppnas möjligheten att få skattereduktion för grön teknik. Det här gäller såväl material som arbetskostnad. NEWEL, som erbjuder alla de aktuella tjänsterna, räknar med en stark efterfrågan.

Det är oerhört glädjande att fler privatpersoner nu får råd att installera smart teknik för hållbara energilösningar, konstaterar Tomas Hagman, VD för NEWEL. Det gäller både för solceller, elbilsladdare och energilagring.

Bidraget för 2021 är upp till 50 000 kronor per person och år och har liknande utformning som rot och rut. Det innebär att beställaren får avdraget direkt på fakturan från företaget som utfört installationen. Det företaget begär sedan i sin tur ersättning från Skatteverket. Bidragets storlek kan påverkas av hur mycket skatt som den sökande betalar in under året.

De installationer som berättigar till bidrag för arbete och material är:

Installationstyp Skattereduktion
Nätanslutet solcellssystem 15% av kostnaden
System för lagring av egenproducerad elenergi 50% av kostnaden
Laddningspunkt till elfordon 50% av kostnaden

 

Tomas Hagman ser ett tydligt ökat intresse för dessa tjänster:

NEWEL erbjuder redan de tjänster som inkluderas i grön teknik. Vi har redan nu många förfrågningar inför införandet vid årsskiftet. En klar förbättring än tidigare bidrag är dock att man inte behöver vara först med att ansöka. Det finns inte någon risk att någon blir utan bidrag denna gång.

Hagman rekommenderar ändå den som är intresserad att så snart som möjligt höra av sig till NEWEL för en offertförfrågan för att kunna få arbetet inplanerat.

 

Skattereduktionen ersätter alltså det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunnat ansöka om. En förutsättning för skattereduktionen är dock att bostaden ägs av den sökande eller att denne bekostar sina föräldrars installation.

 

 

Mer information finns på Skattemyndighetens webbplats.
Där finns också möjlighet att räkna ut skatt för att göra en
preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få.