Lysrör fasas ut – vi hjälper er att byta till LED-belysning

Det är hög tid att se över era belysningsarmaturer och byta till LED-belysning, eftersom konventionella lysrör fasas ut, de har säljstoppats sedan september 2023. Under flera år har arbetet pågått för att göra belysningen mer miljövänlig och det gäller både utfasningen av farliga metaller, likväl som energibesparing. Sedan 2018 är halogenlamporna bortplockade från marknaden och i september 2023 inträdde säljstoppet för traditionella lysrör i enlighet med EU-komissionens Ekodesignkrav. Det är inte förbjudet att använda de lampor man har i lager, men det går inte att köpa nya. Därför är det hög tid att göra en belysningsinventering i fastigheten och se på de alternativ som finns.

Hur berörs fastighetsägare av att lysrör har utfasats?

Enligt de nya lagkraven är det inte längre tillåtet att tillverka eller marknadsföra/sälja lysrör som har fasats ut. Vilket innebär att de inte finns att köpa på marknaden efter september 2023. Exempelvis, lysrör av modellen T8 eller T5 är mycket vanliga i garage, tvättstugor och förrådsutrymmen.

Trygg process till LED-belysning med NEWEL

När vi pratar belysning använder vi begreppen armatur och ljuskälla. Ordet ”lampa” i sin tur kan betyda lite både och. Ibland finns det ersättande ljuskällor som följer de nya kraven (LED) och man behöver då inte byta hela armaturen., ibland saknas detta, beroende på armaturerns utformning och då behöver man byta hela armaturen.

NEWEL hjälper er med att göra en belysningsinventering i era samtliga utrymmen (garage, trapphus, förråd, utomhus m.m.) som sedan ligger till grund för en åtgärdsplan. ⁠Säkra belysningen i er anläggning med energieffektiva och miljövänliga ersättningsalternativ.

En välplanerad, modern anläggning med LED-belysning kan ge upp till 60% energibesparing. Vi har produkterna, kunskapen och vi hjälper gärna till. Vi stöttar er hela vägen från inventering till kartläggning av behovet av belysning och funktionalitet (sensorer, smart styrning osv.). Kontakta NEWEL idag för en energieffektiv, användarvänlig, flexibel och framtidssäkrad anläggning av LED-belysning och en snyggt utförd installation.

Kontakta oss, så berättar vi mer!

 

(*) Utfasning av lampor – Tidplan
T12-lysrör, T2-lysrör, Halogenlampor 230 V (utom R7s och G9), Halogenlampor R7s (230 V), Lågenergilampor (CFL) 2021-09-01, Ekodesign
Dubbelsocklade linjära lysrör, Cirkelformade eller kvadratiskt formade lysrör (icke-linjära) 2023-02-24, RoHs
Kompaktlysrör, T5-lysrör (60, 120 och 150 cm), T8-lysrör (60, 120 och 150 cm) 2023-08-24, RoHs och Ekodesign
Lågspänningshalogenlampor G4 och GY6.35, Halogenlampor G9 (230 V) 2023-09-01, Ekodesign
Halogenlampor R7s (230 V), < 2700 lm Finns kvar tillsvidare

LÄNKAR


NEWEL – LED-belysning


Energimyndigheten: Tänk på det här när du ska köpa nya lampor


Lysrörets tid är snart förbi


Vad är ett ”lysrör”? Information från vår leverantör SG SG Armaturen | Utfasning av lysrör (sg-as.com)


Nu ska lampor och lysrör med kvicksilver bort (energimyndigheten.se)