Taggarkiv: laddbox

Elbilsanläggning för Fårtickegångens Sff

NEWEL installerar elbilsanläggning med 130 laddpunkter och IMD-el hos Fårtickegårdens Sff. Arbetet kommer att ske i 13 etapper och beräknas vara färdigställda i början på mars 2024.

Nu finns Kombicentralen från Our Energy i NEWELs sortiment

De senaste laddbox-tillskotten i NEWELs produktsortiment kommer från Sundsvallsföretaget Our Energy. Två små, smidiga laddboxar som passar för t.ex. privatpersoner och så Kombicentralen – en annorlunda och intressant lösning för flerbostadshus. Till utseendet påminner Kombicentralen om en vanlig bilvärmarlåda som sitter på stolpar vid parkeringsplatser hos bostadsrättföreningar och smälter därmed in i den befintliga parkeringsmiljön. Det är en lösning som både tar vara på existerande elkontakter med bibehållen möjlighet för bilvärmning men också rustar upp med utökad, modern funktionalitet för elbilsladdning. Kombicentralen erbjuder bland annat två Typ2 ladd uttag för laddning av två bilar, den är uppkopplad till molntjänst och kan förses med lastbalansering.

 

En speciell egenskap hos Kombicentralen, som vi på NEWEL uppskattar inte minst för våra kunders skull, är möjligheten att integrera Kombicentralen med IMD El (Individuell Mätning och Debitering av el).” – menar Tomas Hagman (VD NEWEL AB). ”IMD El är ju ett av NEWELs tjänsteområden och intresset för den typen av installation ökar stadigt från bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Vi på Our Energy ser framemot samarbetet med NEWEL, som med sin långa erfaranhet på laddmarknaden samt tjänsteutbud som inkluderar IMD installation, kan bidra till fortsatt utveckling av vår teknik. Vi lyssnar gärna på feedback och önskemål från installatörer och kunder.” – säger Rickard Säfström (Försäljning & Marknadschef, Our Energy).

 

OM OUR ENERGY

Logo Our EnergyOur Energy är ett ett innovativt företag som har arbetat en längre tid inom IMD-lösningar och styr- & reglerteknik. Idag tillverkar man även laddboxar, kombiboxen samt dess ”småsyskon” för t.ex. privatpersoner. Läs mer på https://ourenergy.se/.

 


 

Tillägg per den 22 april:

Idag mottog NEWEL en beställning på installation av 50 laddplatser som ska rustas upp med Kombicentral hos en bostadsrättförening i Järfälla. Vi återkommer med krönika och bilder efter det utförda arbetet.

Installera Grön Teknik med skattereduktion

Nu införs igen ett bidrag för att installera miljövänliga energilösningar. Från och med årsskiftet öppnas möjligheten att få skattereduktion för grön teknik. Det här gäller såväl material som arbetskostnad. NEWEL, som erbjuder alla de aktuella tjänsterna, räknar med en stark efterfrågan.

Det är oerhört glädjande att fler privatpersoner nu får råd att installera smart teknik för hållbara energilösningar, konstaterar Tomas Hagman, VD för NEWEL. Det gäller både för solceller, elbilsladdare och energilagring.

Bidraget för 2021 är upp till 50 000 kronor per person och år och har liknande utformning som rot och rut. Det innebär att beställaren får avdraget direkt på fakturan från företaget som utfört installationen. Det företaget begär sedan i sin tur ersättning från Skatteverket. Bidragets storlek kan påverkas av hur mycket skatt som den sökande betalar in under året.

De installationer som berättigar till bidrag för arbete och material är:

Installationstyp Skattereduktion
Nätanslutet solcellssystem 15% av kostnaden
System för lagring av egenproducerad elenergi 50% av kostnaden
Laddningspunkt till elfordon 50% av kostnaden

 

Tomas Hagman ser ett tydligt ökat intresse för dessa tjänster:

NEWEL erbjuder redan de tjänster som inkluderas i grön teknik. Vi har redan nu många förfrågningar inför införandet vid årsskiftet. En klar förbättring än tidigare bidrag är dock att man inte behöver vara först med att ansöka. Det finns inte någon risk att någon blir utan bidrag denna gång.

Hagman rekommenderar ändå den som är intresserad att så snart som möjligt höra av sig till NEWEL för en offertförfrågan för att kunna få arbetet inplanerat.

 

Skattereduktionen ersätter alltså det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunnat ansöka om. En förutsättning för skattereduktionen är dock att bostaden ägs av den sökande eller att denne bekostar sina föräldrars installation.

 

 

Mer information finns på Skattemyndighetens webbplats.
Där finns också möjlighet att räkna ut skatt för att göra en
preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få.

 

 

Regler för laddboxar med hänsyn till brandskydd

Vi får många och varierande frågor från blivande kunder inför etablering av elbilsladdning. En av dem berör regler för laddboxar med hänsyn till brandskydd. Vad gäller?

Boverkets besked:
I dagsläget finns det inga specifika krav och regler för laddboxar med hänsyn till brandskydd i byggreglerna.
Boverket har fått i uppdrag att föreslå hur svenska byggregler bör kompletteras med krav på laddinfrastruktur för elfordon. Uppdraget ska redovisas den 31 maj 2020. För befintliga bostäder kommer krav att ställas vid stora ändringar av byggnaden (ombyggnader).

NEWEL levererar fackmässiga installationer enligt regelboken och med stor vikt vid säkerhet. Laddboxarna vi har i vårt sortiment är kvalitativa. När det gäller laddinfrastruktur i garage med flera laddboxar, föreslår vi lämplig placering för att underlätta en eventuell räddningsinsats.

Vid önskemål kan vi också, med hjälp av vårt systerbolag, Skydd Säkerhetsteknik, se över byggnadens befintliga brandskydd och förbättra/komplettera det i enlighet med Boverkets byggregler.

 

Länkar:

 Uppdrag att utreda nya krav på laddinfrastruktur för elfordon

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
Generella krav om brandcellsindelning finns i avsnitt 5:53

Skydd Logotyp

Elbilsladdning hos Oxhagens Samfällighetsförening i Vendelsö

NEWEL har nyligen installerat elbilsladdning hos Oxhagens Samfällighetsförening i Vendelsö.
Vi har intervjuat Kristin Olsson, suppleant i föreningens styrelse. Så här säger Kristin:

 

Berätta mer hur väcktes tanken till installation av laddboxar?

Vi tittade på kostnaden för att byta motorvärmarcentraler. Då kom också frågan upp att några laddade sina bilar i dessa uttag och att det inte var enligt branschens rekommendationer. Vi såg också att det fanns ett bidrag att söka och vi trodde också att laddplatser kommer efterfrågas mer och mer.

Hur gick ni tillväga, från idé till färdig laddplats?

Tre medlemmar ur föreningen gick på ett möte, fixa laddplats i kommunen. Då blev det flera som fick information om laddplatser. Sen försökte vi hitta någon som kunde hjälpa oss, men det blev svårt och vi hittade ingen som kunde hjälpa oss med helheten. Då ringde jag upp en av de som föreläste om sin samfällighet på träffen “fixa laddplats“och han rekommenderade NEWEL som leverantör.

Hur kommer ni att fördelar kostnaderna för laddstationer och el?

Samfälligheten tar kostnaden för laddplatser, vi skulle annars ha bytt ut motorvärmar stationen. Den som förbrukar elen betalar den. 

Har ni några tips till andra samfälligheter/ bostadsrättsföreningar som funderar på att göra samma sak?

Gör det så tidigt som möjligt så att bidraget finns att söka och för att skapa möjlighet för de boende att “växa in” i ett redan fungerande system. Vi ser nu att fler vill och kommer köpa/leasa elbil bara för att det finns laddmöjlighet. Välj en samarbetspartner som kan ta helhetsgrepp så att ni kommer gång.

Vi är ju oerhört glada att ni valde oss som leverantör kan du kort berätta om varför ni blev kund till just NEWEL?

För ett vänligt och kunnigt och lösningsfokuserat bemötande. Vi hade också fått rekommendationer från andra. För att ni kom igång direkt och för att ni kunde ta ett helhetsansvar.

 

Oxhagens Samfällighetsförening Installation av elbilsladdning av NEWEL AB

 

FAKTA

Samfällighetsföreningen har 78 radhus fördelat på 6 gårdar. Området började att planeras 1983 och den första inflyttningen skedde i maj 1989. I juni 2011 friköptes radhusen, som tidigare var bostadsrätter, och Oxhagens samfällighet bildades. De förfogar totalt över ca 100 parkeringsplatser på flera plan. Läs mer på: http://oxhagen.org/.

Temakväll om avfall, solceller och laddboxar – av SEOM med partners

Notera: Du visar nu ett event som har redan ägt rum.

SEOM, i samarbete med NEWEL och Svea Solar bjuder in till temakväll om avfall, solceller och laddboxar.

Eventet äger rum onsdagen den 22 november 17:00 i SEOMs lokaler på Knista Gårdsväg 12.

Föreläsningen startar cirka klockan 17:20 och pågår i ungefär en timme. Därefter är du välkommen att stanna kvar på enklare förtäring och mingel där du har möjlighet att ställa frågor till våra experter. Deltagande är kostnadsfritt och alla intresserade är välkomna!

Program:

    • Välkommen (Christina Sjöberg, SEOM).
    • Avfall – Vem ansvarar för vad i Sollentuna? (Kristina Sjöblom, SEOM).
    • Solceller – Ska man köpa egna eller köpa andelar? (Svea Solar).
    • SEOM Solrätter – Hur funkar det? (Anders Rubenhag, SEOM).
    • Laddboxar – Hur etablerar man elbilsladdning för bostadsrättsförening, kontor och villa? (Tomas Hagman, NEWEL).

Anmälan:

 Anmälan sker via anmälningsformuläret på seom.se.
Senast den 20 november behöver vi ha din anmälan, antalet platser är begränsade!

 

 

Fakta

Sollentuna Energi & Miljö AB, är ett lokalt energi- och miljö bolag som ägs av Sollentuna kommun. SEOM utvecklar, bygger och underhåller infrastruktur i Sollentuna för hållbara och säkra leveranser av el, fjärrvärme, tjänster via stadsnät, vatten och avfallshantering. Visionen är att  göra Sollentuna mer hållbart och förenkla de boendes vardag.

 Läs mer på seom.se.

Krönika om ‘Fixa föreningens laddplatser’ (2018-08-30)

NEWEL – vårt första seminarium

Den 30 augusti anordnade vi eventet ‘Fixa föreningens laddplatser’. Idén med att ordna ett eget seminarium om laddinfrastruktur hos föreningar bildades före sommaren och nu blev det dags att förverkliga den.

Vår ambition med seminariet var att berätta om elbilsladdning utifrån våra praktiska erfarenheter. Till vår glädje anmälde sig ett fyrtiotal intresserade gäster.

Ny teknik i historiska lokaler

Som ett roligt inslag valde vi att sätta upp eventet i en miljö som anknyter till det förflutna. Gamla Stadsportsvalvet i Gamla Stan utgjorde som kontrast, en rustik bakgrund till den moderna teknik som presenterades under kvällen. Vitputsade grova tegelväggar, möbler och bruksföremål ’från förr’, tillsammans med laddboxar och laddstolpar med modern design – en överraskande blandning.

Presentationer och demo med leverantörer

Gästerna fick möjlighet att träffa representanter och se laddboxar från två av våra leverantörer. Felicia Nygård och Erik Menckel (Charge Amps) demonstrerade HALO Wallbox; Nicklas von Schrenk och Viktor Ekberg (Rexel) visade produkten EVbox.

Kvällens öppningstal höll Gösta Rydell (styrelsemedlem Nava Group).

Vår gästtalare, Sten Bergman (StonePower) berättade om nuläget samt trenderna kring elbilar och elbilsladdning. I sin presentation visade han också fakta över den explosionsartade användningen och det ökade behovet av laddningspunkter.

Tomas Hagman (NEWEL) berättade om våra erfarenheter kring etablering av laddinfrastruktur hos föreningar och andra offentliga byggnader, visade exempel på versatila installationer både i inomhus och utomhusmiljöer. Han berättade utförligt om processen från ansökan till Klimatklivet, projektering, möjligheter och planering samt själva installationen. Det bjöds på många tips och råd, specifikt för dem, som ska ta ansvar för projektet hos föreningen.

Kvällen avslutades med god mat och mingel, då gästerna fick träffa fler medarbetare från NEWEL: projektör, installationschef, installatör samt föra fördjupad dialog med kvällens presentatörer och leverantörer.

Det blev en lyckad sammankomst som vi definitivt gör om snart!


Bilder från eventet:

 

 Klicka på ikonen i bildens nedre högra hörn för att förstora den.

1 Illustration: Krönika om Seminarium ”Fixa föreningens laddplatser”
2 Pär Simon Margulies (NEWEL) välkomnar gästerna
3 Gästerna väntar på att presentationen ska börja
4 Viktor Ekberg & Nicklas Von Schrenk (Rexel); Michal Kazmierczak & Mikael Pantsari (NEWEL)
5 Sten Bergman (StonePower)
6 Tomas Hagman (VD, NEWEL)
7 Gästerna lyssnar på presentation
8 Erik Menckel (Charge AMps) och en gäst
9 Felicia Nygård (Charge Amps) och en gäst
10 Gösta Rydell (Nava Group) och Håkan Taxén (NEWEL)
11 Samtal vid Rexels bord (Nicklas Von Schrenk och gäster)
12 Felicia Nygård (Charge Amps) och en gäst
13 Håkan Taxén (NEWEL)
14 Gammal rustning, dekoration Gamla Stadsportsvalvet
15 Deltagarna avnjuter mat tillsammans
16 Diskussioner efter kvällens presentationer
17 Tomas Hagman (VD) och Kazmierczak (installatör) från NEWEL

Fixa föreningens laddplatser nu

Notera: Du visar nu ett event som har redan ägt rum.

NEWEL bjuder in till en informationskväll för bostadsrättsföreningar och samfälligheter med elbilsladdning som tema. Tomas Hagman (VD, NEWEL) och kollegor delar med sig kunskap och erfarenheter.

Går du eller dina grannar i elbilstankar? Funderar du på var elbilarna ska laddas? Om du bor i bostadsrätt, har hand om en parkering eller vill veta mer om hur det går till att fixa laddplatser, kom på våra seminarier.

Allt fler bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är intresserade av att fixa laddplatser för de boende. För att möta det ökande intresset bjuder vi in till kvällsseminarium. På seminariet presenteras enkel information om hur du går tillväga, vad det kostar och vad du ska tänka på när du ska fixa laddplatser till din parkering.

 

Eventet äger rum:

När: torsdagen den 30 augusti 17:30 – 20:30
Var: Gamla Stadsportsvalvet, Österlånggatan 37/Pelikansgränd (Gamla Stan)

 

Program:

17:30 – 18:00   Välkommen
Leverantörer av laddutrustning är på plats för att svara på frågor och visa upp olika produkter och lösningar. Kaffe och macka serveras.

18:00 – 20:00   Presentationer

  • Introduktion:
    Elbilsanvändningen exploderar och laddbehovet ökar.
    Vi berättar om läget idag och trenden framåt.
    Sten Bergman (StonePower AB)
  • Vad behöver du veta för att fixa laddplatser?
    Vilka tekniska alternativ finns?
    Hur hanterar man elförbrukning och debitering?
    Tips och råd om vad ska man tänka på inför etablering av laddinfrastruktur
    Tomas Hagman (NEWEL AB)
  • Sök investeringsstöd: ansökan till Klimatklivet.
    Genom Klimatklivet kan man erhålla bidrag för 50% av sin totala investering.
    NEWEL berättar hur du går till väga.
    Tomas Hagman (NEWEL AB)

19:00 – 20:00
Frågestund. Kvällens presentatörer och leverantörer finns kvar och svarar på frågor. Dryck och tilltugg serveras.

 

Seminariet är kostnadsfritt, men kräver föranmälan enligt nedan.


Anmälan

Vänligen fyll i formuläret nedan för varje gäst som kommer:

Fulladdad till hösten – laddinfrastruktur snyggt och snabbt

Notera: Du visar nu ett event som har redan ägt rum.

NEWEL med partner Charge Amps bjuder in till informationskväll. Vi delar med oss kunskap och erfarenheter om projektering, ansökan till Klimatklivet, laddutrustning och installation av elbilsladdning.

Vi serverar lättare mat och dryck. Kvällen avslutas med trevlig mingel.
Deltagande är kostnadsfritt. Alla intresserade är välkomna.

Eventet äger rum:
När: tisdagen den 21 augusti 17:30 – 20:00
Var: Gustav III:s Boulevard 42, våning 1, 169 73 Solna

 

Fakta
Charge AMps logotyp Charge Amps är ett svenskt tillväxtbolag som utvecklar smarta och användarvänliga laddlösningar med funktionell design för laddbara bilar. Vi erbjuder laddboxar, laddkablar samt en omfattande molntjänst. Vi vill göra elbilsladdning enklare, smartare och snyggare. Utveckling och tillverkning sker i Sverige. Bolaget grundades 2012 och laddar idag bilar på 32 marknader globalt.

Läs mer på http://charge-amps.com/

NEWEL logotyp NEWEL är ett svenskt bolag specialiserad på installation av smarta elsystem. Vår passion är elteknik i absolut framkant som bidrar till en grönare planet och förenklar vardagen genom smart funktionalitet, t.ex. elbilsladdning, solceller, energioptimering. Vi erbjuder kundanpassade lösningar och sköter hela processen från ansökan om investeringsbidrag, analys, rådgivning, projektering, planering, till installation och service.

Sol, vatten och laddboxar – Event av SEOM med partners

Notera: Du visar nu ett event som har redan ägt rum.

SEOM, i samarbete med NEWEL, Charge Amps, Käppalaförbundet, Energirådgivningen i Sollentuna kommun och Svea Solar, bjuder in till höstträff.

Eventet äger rum onsdagen den 22 augusti 17:30 – 20:00 i SEOMs lokaler på Knista Gårdsväg 12.

Program:

  • Christina Sjöberg (SEOM) hälsar välkommen.
  • Rent vatten – Käppalaförbundet berättar om sin verksamhet.
  • Energirådgivning i Sollentuna kommun.
  • Laddboxar – NEWEL berättar om fördelarna med elbilsladdning; mjuka värden i bostadsrättsföreningar; vilka lösningar företaget erbjuder för att implementera elbilsladdning i den befintliga bostadsmiljön; elsäkerhet; bidrag genom Klimatklivet. Tillsammans med SEOM ges info om offerering och projekt förfarande.
  • Solceller – köpa egna eller köpa andel? Svea Solar berättar om fördelar med solceller och hur ett installationsprojekt går till. Anders Rubenhag från SEOM berättar om solrätter.

Därefter bjuder SEOM på på lättare mat (soppa, smörgås, kaffe och kaka) och kvällen avslutas med trevlig minimässa. Deltagande är kostnadsfritt och alla intresserade är välkomna.

Anmälan:

 Anmälan sker via anmälningsformuläret på seom.se.
OSA senast måndagen 20 augusti. Begränsat antal platser – först till kvarn gäller!

 

 

Fakta

Sollentuna Energi & Miljö AB, är ett lokalt energi- och miljöbolag som ägs av Sollentuna kommun. SEOM utvecklar, bygger och underhåller infrastruktur i Sollentuna för hållbara och säkra leveranser av el, fjärrvärme, tjänster via stadsnät, vatten och avfallshantering. Visionen är att  göra Sollentuna mer hållbart och förenkla de boendes vardag.

 Läs mer på seom.se.

Rödklintens Samfällighetsförening i Södra Hässelby Villastad

Rödklintens Samfällighetsförening i Södra Hässelby Villastad ligger på badrocksavstånd till Mälaren.

NEWEL har fått förtroendet att installera både elbilsladdning i föreningens tvåvåningsgarage och modernisera belysningen genom att uppdatera gamla armaturer till LED-belysning.

 

Anders Gustafsson som, under sin tid som ordförande för Rödklintens Samfällighetsförening, varit eldsjälen bakom projektet delar generöst med sig sina erfarenheter.

  Våra motorvärmaruttag med timer var 30 år gamla med dålig funktion och behövde bytas ut och vi hade sedan flera år tittat på alternativa lösningar. När det började dyka upp laddhybridbilar bland de boende löste vi det först provisoriskt så att några fick ladda via en enkel energimätare i befintliga eluttag. När möjligheten till investeringsbidrag för laddboxar via Klimatklivet kom upp beslutade styrelsen att göra en ansökan och byta ut vårt gamla system och installera laddboxar.” – berättar Anders Gustafsson.

Vi gjorde vår ansökan till Klimatklivet baserat på uppskattade kostnader, eftersom vi hade tillgång till underlag från en annan samfällighet som genomfört ett liknande projekt med NEWEL som leverantör. När ansökan beviljats begärde vi offert från NEWEL samt från ett stort energiföretag. Offerten från det stora energiföretaget var väsentligt dyrare! Före projektstart togs sedan det formella beslutet vid samfällighetens årsstämma.”

Anders Gustafsson fortsätter: ”Under projekteringen av vår installation var NEWEL mycket flexibla för att anpassa offertens omfattning till våra förutsättningar och ekonomiska ramar. Vi bantade projektet i denna omgång från 16 till 10 laddboxar men installationen är gjord så att det blir mycket enkelt att ansluta flera laddboxar. I vårt totalprojekt ingick också att uppgradera garagets armaturer till LED-belysning, som i jämförelse med vår gamla lysrörsarmatur halverar elförbrukningen och har lång livslängd och säkrare drift.

Vi är mycket nöjda med det sätt som teamet från NEWEL har jobbat. Trevliga och systematiskt och snyggt genomfört arbete både när det gäller LED-belysning och elbilsladdning. De dagliga rapporterna om vad som gjorts har varit en positiv bonus!”

– Är era medlemmar nöjda, ser ni någon nytta av installationen?

”Många har uttryckt sin uppskattning och flera har aviserat att de överväger att skaffa elbil eller laddhybrid inom det närmaste året.” – svarar Anders Gustafsson.

 

 

Rödklintens Samfällighetsförening - Installation av laddboxar

Laddboxar – övre plan.

Rödklintens Samfällighetsförening - Installation av LED-belysning

LED-belysning – övre plan.

Rödklintens Samfällighetsförening - Installation av laddboxar

Laddboxar – nedre plan.

Rödklintens Samfällighetsförening - Installation av LED-belysning

LED-belysning – nedre plan.

(Fotografier tagna av Anders Gustafsson.)
FAKTA

Rödklintens Samfällighetsförening Hässelby består av 31 radhus, byggda 1986, och gemensamt garage på två plan. Området är en idyll med ljusgula radhus i trä och bryggor alldeles intill Mälaren med möjlighet till båtplats och nära den natursköna Tempeludden och Riddersvik Gård.

Läs mer på www.rodklinten.nu.

Se position på Google Maps.

Brf Bällstabacken, Fredfors Samfällighet i Bromma

Newel har hjälpt bostadsrättsföreningen Bällstabacken i Bromma med Klimatklivet ansökan som nu blivit beviljad. Inom området finns 57 parkeringsplatser och 60 garageplatser, som fördelas av Fredfors samfällighetsförening. Enligt vår tidigare projektering kommer vi att anpassa 18 parkeringsplatser för elbilar, varav 10 laddstolpar på utomhusplatser och 8 laddboxar inomhus i varmgarage. Installationen utför vi under sommaren.

 

Fakta

Fredfors Samfällighet, Brf Bällstabacken
Brf Bällstabacken 3, 167 14 Bromma

 Hemsida