Egenförsörjande på el – går det?

Vi i Sverige har inte lika många ”soliga” tider som länder söderut. Till exempel december 2021 var en ovanligt mörk månad och på många platser uppmättes inte en enda soltimme förrän under julhelgen. Stockholm hade totalt fyra soltimmar på hela månaden.

Hur kan man då vara självförsörjande på el med solceller på taket?

El är en färskvara som ska genereras i samma ögonblick som den används. En mörk och kall decemberdag måste man därför räkna med att köpa el från någon annan producent. Mitt i sommaren blir det istället tvärtom: produktionen från solcellerna blir större än vad man själv har användning för. Överskottet kan säljas och matas ut på elnätet, så att någon annan får nytta av din solel.

För fastighetsägaren har det blivit ännu viktigare än tidigare att välja rätt elhandelsbolag, som har bra villkor både när de säljer el till och köper el från dig. Det påverkar lönsamheten i din solcellsanläggning. Även om man fortfarande behöver köpa el ibland så kommer det att finnas månader under året när elräkningen är negativ, dvs man får pengar tillbaka av elbolaget – vilken härlig känsla! Det finns också elhandelsbolag som erbjuder att man ´lagrar´ sin solel hos dem och tar tillbaka den senare. Då blir det ännu mer lönsamt än att sälja sin el, och man kan bli i stort sett egenförsörjande på el.

 

 

Ta kontakt med Eva-Lotta för en förutsättningslös dialog eller fyll i vårt webbformulär.