Kravet på laddplats: minst 1 laddpunkt om det finns fler än 20 parkeringsplatser

Kravet på laddplats gäller retroaktivt
för vissa parkeringar med fler än 20 platser

Kravet på laddplats för vissa parkeringsplatser med fler än 20 parkerinsplatser har egentligen funnits sedan 2021, men uppmärksammas nu eftersom kravet på laddplats ska vara uppfyllt senast den 1 januari 2025. Kravet som berör flera av NEWELs befintliga kunder är att det ska finnas minst en laddplats på parkeringsplatser som har fler än 20 parkeringsplatser.

Gäller kravet på laddplats alla som har en parkering med fler än 20 parkeringsplatser?

Nej! Det retroaktiva kravet på laddplats gäller inte parkeringsplatser som ligger på samma fastighet/tomt som ouppvärmda byggnader och bostadshus. Däremot så finns kravet på laddplats på parkeringar som används av boende men som inte ligger i direkt anslutning till bostaden eller i ett uppvärmt parkeringsgarage.

Kravet gäller även samfällighetsföreningar trots att laddplatser idag inte står med i anläggningsbeslutet. Kommunens byggnadsnämnd kan bistå med hjälp om det finns en osäkerhet om just ni omfattas av kravet på laddplats. Reglerna införs som ett tekniskt egenskapskrav i PBL (Plan och Bygg Lagen och Byggnadsnämnderna ansvarar för tillsyn och kontroll.

Påbörja åtgärderna nu!

Om ni inte redan idag uppfyller lagkravet, kontakta NEWEL så hjälper vi er med både rådgivning och installation. Vi har lång erfarenhet av elbilsladdning och har väletablerade kontakter med olika leverantörer av laddboxar. På det viset blir processen snabb och smidig.

Krävs det bygglov för de åtgärder som lagkrav på laddplats syftar till?

För befintliga byggnader behövs det inte bygglov, så länge etableringen av laddpunkt inte medför andra, bygglovspliktiga åtgärder (t.ex. ändring på fasad). Med andra ord, att installera laddpunkter och tillhörande ledningsinfrastruktur i sig kräver inte tillstånd från Byggnadsnämnden.

Kan man få bidrag för att möta kravet på laddplats?

Bidraget ”Ladda bilen” kan sökas på Naturvårdsverkets hemsida:  Ladda bilen (naturvardsverket.se).

Ni kanske samtidigt vill titta på en större lösning så att er bostadsrättsförening, samfällighetsföreningen eller ert företag blir framtidssäkert i samband med kravet på laddplats.

Läs mer: