Illustration krav på laddpunkt

Vad innebär energiprestanda direktivet?

Vad innebär energiprestanda direktivet och när kommer kravet att införas i Sverige?

Det har införts en ny artikel i energiprestanda direktivet som handlar om laddstolpar i anslutning till byggnader. Artikeln har införts för att länderna inom EU gemensamt ska möjliggöra elektrifiering av fordonsflottan.

I maj månad införs ett krav på laddstationer i bostadshus och lokaler för att möjliggöra att hyresgäster kan använda och ladda sina elbilar och laddhybrider. Detta bygger på ett krav från Europaparlamentet, kallad energiprestanda direktivet. Lagförslaget har nu lämnats till Lagrådet för granskning. Föreslaget är att kravet skall införas i svensk lagstiftning den 15 maj 2020.

Vad innebär det i praktiken?

Boverket föreslår att krav på laddinfrastruktur ska ställas för byggnader som har mer än tio parkeringsplatser. För bilparkeringar som är belägna inuti byggnader ska kravet gälla dels vid nybyggnad, dels vid sådana ombyggnader som innefattar byggnadens elektriska infrastruktur.

Vilka byggnader som omfattas?

Boverket föreslår att alla uppvärmda bostadshus och byggnader som inte är avsedda för bostäder ska omfattas av kraven på laddinfrastruktur.

Boverket föreslår att krav på laddinfrastruktur ska ställas för byggnader som har mer än tio parkeringsplatser.

Ny eller ombyggnad

För bostadshus innebär detta ett krav på ledningsinfrastruktur, dvs. kanaler för elektriska kablar, för varje parkeringsplats. För övriga byggnader innebär det ett krav på dels kanaler för elektriska kablar för minst en femtedel av parkeringsplatserna och dels minst en laddningspunkt på bilparkeringen.

Förslaget omfattar även att bilparkering för en byggnad som inte är avsedd för bostäder ska ha minst en laddningspunkt installerad senast 1 januari 2025. Det kravet ska gälla retroaktivt och ska alltså vara uppfyllt senast den 1 januari 2025 även om det inte görs någon ändring av byggnaden i övrigt.

Tekniska krav vid installation av laddinfrastruktur

 Boverket föreslår att:

  • laddningspunkter ska uppfylla vissa tekniska krav.
  • laddningspunkter ska förberedas för elmätning och debitering av elkostnad.

 

 

Läs mer på Regeringskansliets hemsida, Genomförande av EU:s ändringsdirektiv om byggnaders energiprestanda.