Ta betalt för kostnader i samband med installation av laddboxar

Vi får ofta frågor från våra kunder om hur man kan fördela kostnader för installation av laddboxar och om löpande kostnaderna såsom elförbrukning kan debiteras ut till användarna. Vi har därför sammanställt en översikt om olika tillvägagångssätt som vi hoppas kan hjälpa till.

Föreningen eller Samfälligheter som driver laddprojekt står normalt sett initialt för installationskostnader. De som får en laddbox installerad på sin parkeringsplats, får vanligen en förhöjd månadsavgift för att skapa en återbetalning av investeringen.

 

Nedan har vi gjort ett enkelt räkneexempel baserad på maxbelopp en förening eller samfällighet kan få i bidrag från Naturvårdsverket:

  • Maxbeloppet för laddbidrag från Naturvårdsverket är 30 000:- per ladduttag och 50% bidrag ger föreningens en kostnad om 15 000:-
    Genom en höjd månadsavgift med 200:- per parkeringsplats för platser med laddmöjlighet ger det en återbetalningstid på ca 6 år. Ofta är investeringskostnaden lägre än 30 000:- och då blir återbetalningstiden kortare.
  • Användaren av laddboxen betalar i tillägg en kostnad för sin förbrukade ström. En del diskussioner förs att ”det är enklare med en schablonavgift”, en annan variant är att användaren debiteras för den faktiska förbrukningen. Idag finns det enkla metoder för att mäta faktisk förbrukning, så att det går att löpande debitera den faktiska förbrukningen.

Hur detta görs kan variera, beroende på hur föreningen vill och kan administrera detta.

 

Här är några alternativ:

A. Föreningen sköter själv debiteringen.
Detta kan göras via molntjänst för att underlätta och minimera administrationen.

B. Hjälp av ekonomisk förvaltare.
Vill inte Styrelsen själv skicka ut debiteringen och man istället har en ekonomisk förvaltare, är det enkelt att skicka över en Excelfil som debiteringsunderlag.

Filexport till Ekonomisk förvaltare:
    • Det finns laddsystem erbjuder en funktion för automatisk filöverföring till ekonomisk förvaltare, för inläsning i dennes system.
    • Färdiga överföringar finns för HSB, SBC och Riksbyggen. Nya kopplingar kan tas fram på begäran.
    • Filexport eller överföring är ofta ett extra tillägg, mot kostnad.

C. Extern tjänst för debitering
På marknaden finns även ett antal fristående aktörer som erbjuder webbtjänster för automatisk avläsning och debitering av laddboxars förbrukning.

    • Kostnaden för tjänsten varierar per operatör mellan 30 – 100:- /månad per användare.

Tjänsten är heltäckande och operatörenen läser av förbrukningen, skickar ut avier och återbetalar pengar till föreningens konto.