Förundersökning
Vi träffas hos er för att få förståelse för era förväntningar och önskemål, samt att få en första bild av byggnadens förutsättningar.
Alla känner till begreppet ’smarta hem’. Vi vill hellre prata om Smarta Hus, för allt belysa möjligheterna ur ett större perspektiv, där begreppet inte begränsas till ’hem’ och lösningen främjar både människorna som nyttjar byggnaden men också klimatet.
Newel, tillsammans med Skydd och Avic, erbjuder smarta hus lösningar med fokus på kundens behov. Vi ordnar allt från analys, planering, projektering och våra kunniga installatörer ser till att planerna omsätts till en intelligent verklighet.
Med modern teknik kan vi automatisera funktioner som gör byggnaden flexiblare, tryggare, bekvämare, mer ekonomisk och energieffektiv. Utbudet av smarta prylar är stort, det är lätt att ryckas med och köpa enstaka smarta finesser som man finner mest användbara för tillfället och planerar att vid ett senare tillfälle bygga in fler komponenter, som täcker andra användningsområden. Men det finns många olika standard när det kommer till smarta prylar vilket bäddar för problem, eftersom funktionerna lever sina egna liv. Det är inte så smart som det skulle kunna bli. Heller blir det inte kostnadseffektivt, eftersom investeringen som verkade förmånligt från början kan bli kostsamt att synkronisera med andra befintliga finesser.
En riktigt smart och heltäckande lösning är genomtänkt och tar hänsyn till alla funktioner redan i planeringsstadiet. Det handlar förvisso om hårdvarukomponenter, men minst lika mycket om hur de styrs, deras samspel och sammanlagda nytta. Det ska vara enkelt att hantera hela systemet med beståndsdelar som kompletterar, fulländar varandra. Resultatet blir enhetligt och snyggt.
I en smart lösning kommunicerar komponenterna med varandra och med centralenheten (smartbox) via det trådlösa nätverket. Centralenheten för signalerna vidare till routern och den i sin tur till en server och molnet. Kommunikationen fungerar naturligtvis i motsatt riktning och erbjuder kontroll över komponenterna från distans, via smartphone, läsplattor eller dator. Systemet i sin helhet och på individuell komponentnivå kan enkelt bevakas, styras, automatiseras/tidsttidsstyras.
Smarta prylar erbjuder många spännande möjligheter, det är lätt att förvilla sig. En genomtänkt planering, i stället för att direkt djupdyka i själva tekniken, börjar med analyser som syftar till att identifiera behoven. Vilken funktionalitet behövs i just den byggnaden? Vilka behov har människorna som nyttjar lokalerna? Vad är grundförutsättningarna? Vilka är de framtida behoven inom en överskådlig period?
Därefter skapar man de rätta förutsättningarna, som inte alltid finns från början. Det kan vara relaterat till elcentralens kapacitet, bandbredd eller till konstruktion. Det gäller i synnerhet äldre byggnader, men även de nya kan behöva extra insatser beroende på hur den slutliga smarta lösningen ska fungera.
Många fördelar är uppenbara. Trygghet genom att man kan se vad som händer i byggnaden via kameror; driftstörning indikeras omgående; brand kan snabbt upptäckas och hjälp påkallas inom några minuter. Bekvämlighet genom att garageportar, solskydd, belysning med mera automatiseras. Flexibilitet då systemet kan kontrollera hela byggnaden samtidigt, men också individuella sektioner och funktioner. Skönare tillvaro både genom kontrollerad belysning men också ljud.
En intelligent byggnad har positiv effekt också på klimatet. Man sparar energi genom att styra belysning och andra elektroniska prylar (bl.a. med sensorer), vilket är en av dem absolut största energitjuvarna. Alternativa energikällor, som till exempel solceller och vindenergi kan byggas in och klimatkontroll (uppvärmning/kylning) sänker energibehovet ytterligare. Även elbilsladdning kan styras så att det blir optimalt för användarna, men snål när det gäller förbrukning.
En genomtänkt Smart Hus lösning resulterar i sänkta kostnader och är därför en klok ekonomisk investering.
Vår rekommenderar att den totala lösningen ska inkludera funktionalitet som syftar till energibesparande åtgärder, för att aktivt bidra till vårt gemensamma kall för ett bättre klimat. I det fallet kan stöd tas i beaktning enligt nedan:
Energimyndigheten erbjuder följande bidrag för företag som förbrukar mer än 300 MWh för att genomföra undersökningar innan man investerar i energibesparande åtgärder:
Gäller: företag och ekonomiska föreningar, t.ex. bostadsrättsföreningar.
Täcker: högst 50% av kostnaden, dock max. 50.000 kr.
Syfte: att identifiera var energi kan minskas och vilka åtgärder som kan vidtas. Energikartläggning kan resultera i investeringar i energieffektiv utrustning, exempelvis LED-ljuskällor eller nya arbetssätt.
Gäller: företag
Täcker: upp till 70% av kostnaden.
Syfte: att undersöka energimätning, optimering och utveckling. Miljöstudien måste föregås av en energikartläggning. Om företaget bygger nya lokaler kan man göra en miljöstudie för att identifiera de mest energieffektiva lösningarna.