Taggarkiv: bidrag

Installera Grön Teknik med skattereduktion

Nu införs igen ett bidrag för att installera miljövänliga energilösningar. Från och med årsskiftet öppnas möjligheten att få skattereduktion för grön teknik. Det här gäller såväl material som arbetskostnad. NEWEL, som erbjuder alla de aktuella tjänsterna, räknar med en stark efterfrågan.

Det är oerhört glädjande att fler privatpersoner nu får råd att installera smart teknik för hållbara energilösningar, konstaterar Tomas Hagman, VD för NEWEL. Det gäller både för solceller, elbilsladdare och energilagring.

Bidraget för 2021 är upp till 50 000 kronor per person och år och har liknande utformning som rot och rut. Det innebär att beställaren får avdraget direkt på fakturan från företaget som utfört installationen. Det företaget begär sedan i sin tur ersättning från Skatteverket. Bidragets storlek kan påverkas av hur mycket skatt som den sökande betalar in under året.

De installationer som berättigar till bidrag för arbete och material är:

Installationstyp Skattereduktion
Nätanslutet solcellssystem 15% av kostnaden
System för lagring av egenproducerad elenergi 50% av kostnaden
Laddningspunkt till elfordon 50% av kostnaden

 

Tomas Hagman ser ett tydligt ökat intresse för dessa tjänster:

NEWEL erbjuder redan de tjänster som inkluderas i grön teknik. Vi har redan nu många förfrågningar inför införandet vid årsskiftet. En klar förbättring än tidigare bidrag är dock att man inte behöver vara först med att ansöka. Det finns inte någon risk att någon blir utan bidrag denna gång.

Hagman rekommenderar ändå den som är intresserad att så snart som möjligt höra av sig till NEWEL för en offertförfrågan för att kunna få arbetet inplanerat.

 

Skattereduktionen ersätter alltså det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunnat ansöka om. En förutsättning för skattereduktionen är dock att bostaden ägs av den sökande eller att denne bekostar sina föräldrars installation.

 

 

Mer information finns på Skattemyndighetens webbplats.
Där finns också möjlighet att räkna ut skatt för att göra en
preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få.

 

 

Nytt om bidrag för elbilsladdning

Nu har regeringen tillstyrkt nya medel för bidrag till installation av elbilsladdning. Här följer en sammanfattning av vad som gäller, sommaren 2019.
Klimatklivet har tidigare omfattat både grupperna ”publik laddstation” och ”icke publik laddstation”, men nu får vi tänka oss för hur vi använder begreppet. Klimatklivet omfattar nu enbart publik laddstation, dvs. laddstation som är tillgänglig för allmänheten. Bidraget är fortfarande 50% och man ansöker via Naturvårdsverkets webbplats.

Ansökningsomgång öppen mellan 15/8-28/8.

 

Bidrag för ”icke publik laddstation inom Organisationer”

Långt namn, men det finns faktiskt inget annat begrepp för detta (ännu).

Med organisation omfattas bostadsrättsförening, samfällighet, kontor, fastighet, hotell etc. Det avgörande är att laddstationen inte är tillgänglig för allmänheten.

Du kan läsa mer på Naturvårdsverkets webplats.

Ansökan görs via Naturvårdsverkets webbplats. Webbplatsen är i skrivande stund inte färdig och inget exakt datum finns för när man öppnar. Vår skarpa förhoppning är tidigt i augusti.
Bidraget i sammanfattning:

  • NYTT: Inga ansökningsperioder, löpande ansökan på webbplatsen.
  • NYTT: Möjlighet att ”installera först – ansök efteråt” (senast sex månader efter utförd installation).
  • Möjlighet att ”sök först – installera sedan”.
  • NYTT: Beviljat bidrag betalas ut, oavsett alternativ ovan, först efter genomförd installation, som slutredovisats.
  • Slutredovisning senast tre månader efter utförd installation.
  • NYTT: Bidrag med 50% dock max 15.000 koronor per laddpunkt.
Hela nya förordningen kan du läsa här: https://svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2019-06/SFS2019-525.pdf
De största förändringarna är att man inte binds till någon ansökningsperiod och att det nu går att ”installera först – ansök efteråt”. Vid vår kontakt med Naturvårdsverket är det idag oklart vilken handläggningstid som kommer att gälla, från ansökan till besked om beviljat bidrag. Därför kan det vara välkommet för många att man efter den 15 juli kan omgående utföra sin installation för att få den på plats och därefter ansöka/slutredovisa för att få bidrag och få det utbetalt.

Vad är chansen att få beviljat bidrag?

Vi anser att möjligheten till beviljat bidrag är mycket god, såvida man håller sig inom bidragsreglernas ramar. Därför kan man absolut ”installera först – söka senare”.

Kommer pengarna att räcka?

Naturligtvis inget som NEWEL kan garantera, men den nya budgeten är väl tilltagen. Som vanligt råder vi till att vara ute i tid och inte vänta för länge.

Kontakta oss för kostnadsförslag || och hjälp med bidragsansökan.

Ladda hemma stödet

Ladda hemma stödet gäller för privatinstallationer. Har funnits tidigare och är i stort sett oförändrat. Här gäller ”installera först – ansök efteråt”. Utför din installation på plats och redovisa kostnader styrkt med fakturaunderlag. Utbetalning brukar ske någon enstaka vecka efter ansökan.

Ansökan görs på Naturvårdsverkets webbplats. Ansökan är inte öppen ännu, då man just nu färdigställer nya webbplatsen för ansökningar.
Kontakta NEWEL för paketlösningar för hemmainstallation.

 

Ansökan till Klimatklivet öppnar igen (2019)

Klimatklivet är tillbaka

Den 18 juni 2019 beslutade Riksdagen att fortsätta stödja klimatsmarta investeringar genom investeringsstödet Klimatklivet. Det totala anslaget för Kimatklivet under 2019 blir 1,5 miljarder kronor.

Naturvårdsverket planerar två ansökningsomgångar för ansökan, den första i augusti och en troligtvis i oktober. Slutliga datum meddelas senare. Delar av stödet kommer att förändras jämfört med tidigare och återspeglas i nya förordningar samt i vägledning från Naturvårdsverket och länsstyrelserna.

Naturvårdsverket rekommenderar: ”Potentiella sökande kan gärna förbereda för nya ansökningar redan nu utifrån de regler som hittills gällt. Flera av de underlag och beräkningsverktyg som använts tidigare kommer i huvudsak att vara tillämpliga även om Klimatklivet förändras.”

Investeringsstödet Klimatklivet gäller koldioxid reducerande åtgärder, bland annat elbilsladdning, som NEWEL är experter på. Sedan 2016 har vi projekterat och installerat över 2000 laddpunkter hos bostadsrättsföreningar, kontor, hotell, företag och privatpersoner.

NEWEL har också hjälpt många bostadsrättsföreningar och företag att skriva deras Klimatklivet ansökan, som har blivit beviljade. Hör av er till oss, så hjälper vi till med er också. Vi kan även besöka er för att kartlägga om det finns behov av ytterligare åtgärder som kan omfattas av investeringsstödet. Vi sköter gärna projektering och installation också för er, som har ordnat bidrag från Klimatklivet på egen hand. Kontakta oss för en konsultation.

Ni kan direktboka hjälp med Klimatklivet ansökan via vårt   webbformulär.

Har ni frågor inför beslutet? Skicka gärna ett mail till info@newel.se.

 

Fakta
Logotyp Naturvårdsverket

Klimatklivet är ett investeringsstöd för åtgärder som har en hög klimatnytta. Åtgärder som kan få stöd handlar om allt från transporter, biogas och fjärrvärme till lustgasdestruktion, infrastruktur och kommunikationsinsatser. De som kan söka stödet är exempelvis företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.

Läs mer om Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbplats.

 

Stöd för installation av elbilsladdare

Energimyndigheten listar olika ekonomiskt stöd för att uppföra en laddstation. För privatpersoner erbjuds ROT-avdrag för installation och Naturvårdsverkets bidrag för elbil, laddhybridbil samt elfordon exempelvis elcykel, elmoped och elmotorcykel. För företag, bostadsrättsföreningar, organisationer, stiftelser, kommuner och landsting erbjuds det statliga stödet Klimatklivet, Trafikverkets stöd TEN-T-finansiering och Stadsmiljöavtalet.